Click here to Sign Up.








Architects Design Checkerboard Cantilevered Office Cluster In Norway

Fornebuporten, Dark Arkitekter, Zinc Interior Architects, Alucobond, Photography Hufton Crow
In a collaborative effort between Dark Arkitekter and Zinc Interior Architects, the former site of the Oslo airport was transformed into a cluster of office and residential spaces known as Fornebuporten.

The design, which encompasses two large volumes, confines a public plaza. The plaza was a purposeful addition by the architects to create “public openness” as a fundamental design element. The Fornebuporten was intentionally designed on the site of the future metro station and is created with space, not only for the people working at Fornebuporten, but also retail and food service space for future commuters. Beyond retail space this open plaza offers gardens, urban furniture, cafes, bakeries, and restaurants, all located on the ground floor.

Fornebuporten, Dark Arkitekter, Zinc Interior Architects, Alucobond, Photography Hufton Crow
photograph © Hufton + Crow

The architects explain, “The underside of the hovering volumes is a playful checkered cladding – the result of the folding of the building’s facades under the cantilevers.” The hovering cantilevered volumes utilize a combination of Alucobond PLUS naturAL Brushed and Alucobond PLUS Dark Grey Metallic aluminum composite panels. The aluminum cladding offers a modern elegance, fitting for the area’s intent.

Fornebuporten, Dark Arkitekter, Zinc Interior Architects, Alucobond, Photography Hufton Crow
photograph © Hufton + Crow

Interestingly, the design of the façade was inspired by the offshore industry, the architects further explain, “…the 20 meter [66 feet] cantilevers rest on a central core resembling an oil rig. This resemblance symbolically points out the ambition behind the project: Fornebuporten should be a magnet for knowledge-based enterprises and oil and offshore intelligence.”

Fornebuporten, Dark Arkitekter, Zinc Interior Architects, Alucobond, Photography Hufton Crow
photograph © Hufton + Crow

The openness of the design was intended to break away from the traditional office space by becoming an epicenter for public use activities. “Contributing to the establishment of Fornebu as a city district, with new public spaces and facilities, improves both the quality of life of its inhabitants and makes those who daily work at Fornebuporten more integrated with the city itself.”

information courtesy of Dark Arkitekter
photography © Hufton + Crow

This entry was posted in Projects. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Order Samples  



Tags:


Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>