Click here to Sign Up.








Renowned Restaurant Receives Stunning Contemporary Renovation With Reflective Exterior Design

Steirereck, Vienna, Austria, PPAG Architects, Photography Helmut Pierer
photography ©Helmut Pierer

Steirereck in Vienna, Austria is an internationally renowned restaurant. In 2012, the restaurant’s owners invited architects to design a solution to their continuous problem of not having enough internal space and providing a space that could withstand this competitive market. Although, the restaurant had just a few years prior received renovations, the competition sought to find a design team who could create a lasting solution.

The winning designers, PPAG Architects, described the client’s expectations as using words such as “unique, elegant, timeless and innovative,” for this they developed an incredible all-encompassing design.

Steirereck, Vienna, Austria, PPAG Architects, Photography Helmut Pierer
photography ©Helmut Pierer

The design was difficult to construct, developing a plan that researched various components of the food service market from both the perspectives of the staff and the patrons. What the architects learned was how different this market is even from similar typologies such as residential. The architects describe, “The classical dining space is essentially a container which is then filled with tables. Our suggestion provides the missing link. When designing the new dining space we worked outwards from individual tables. What used to be a terrace leading to a children’s playground is now a system of pavilions, branching out, finger-like, from a precise table arrangement.”

The tables are strategically placed towards the perimeter of the façade to ensure a unique visual connection with both the outside and other tables.

Steirereck, Vienna, Austria, PPAG Architects, Photography Helmut Pierer
photography ©Helmut Pierer

The clients loved the closeness of the nearby park, which the architects utilized in the exterior design by accentuating the surroundings. The designers enveloped the façade in a semi-reflective metal product and utilized electrical-powered sash windows. The proximity of the park is meant to conjure a feeling of being close to nature with the warm wooden interior features further evoking a feeling of being at home.

Steirereck, Vienna, Austria, PPAG Architects, Photography Helmut Pierer
photography ©Helmut Pierer

Each element from the exterior inward was intentional, often mimicking nature in incredibly subtle ways. For instance, the restaurant’s ceiling is a horizontal contour map with mountains and valleys hanging overhead. A series of rotating elements were integrated such as the window lintels, which disappear into the ceiling. A rooftop herb garden, the neutral toned tiling palette, an open kitchen and curved interior walls are just a few of the features of this extraordinary restaurant that make it unlike any other.

photography ©Helmut Pierer via designboom

DISCLAIMER: The following project does not feature Alucobond® aluminum composite material (ACM). The “Industry (Architecture)” section of our blog focuses on extraordinary architectural works from around the world. While this project does not feature our ACM, we have included comparable samples to what was used in the project above.

This entry was posted in Industry (Architecture). Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Order Samples  



Tags:


Post a comment

One Comment

  1. Josh H
    Posted September 11, 2018 at 4:02 pm | Permalink

    Cool design

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>