Click here to Sign Up.








Sydney Home Transformed Into Modern Residence With White Alucobond

Concord House, Studio Benicio, Residence, Alucobond Aluminum Composite Material
Utilizing two primary materials, concrete and aluminum composite material, Studio Benicio transformed a Sydney home into an enviable residence. The designer, Ian Bennett of Studio Benicio, worked closely with the home owners, Anna and Phil, to create a design that would not only accommodate their family of four, but also create a modern reflection of the family itself.

Concord House, Studio Benicio, Residence, Alucobond Aluminum Composite Material

Concrete was chosen as the primary material for several reasons, one of which, it embodies home-owner Phil as he owns a local concrete formwork company, allowing his house to be in essence an advertisement for his growing business.

Concord House, Studio Benicio, Residence, Alucobond Aluminum Composite Material

Originally, the site featured a one-story, brick and tile cottage built in the 1950s. The owners were looking for a more modern residence that would take advantage of natural light and its surroundings. Yet, demolishing and rebuilding proved to be a difficult task in that strict standards were required in the development of the new home by the building Council.

Concord House, Studio Benicio, Residence, Alucobond Aluminum Composite Material

Bennett was interviewed by Lunchbox Architect and stated, “”Once we understood the exact parameters of the ‘Complying Development’ controls, we then worked on ensuring the indoor and outdoor living spaces related well to the existing pool location, as this couldn’t look, nor function like an add-on.”

Concord House, Studio Benicio, Residence, Alucobond Aluminum Composite Material

Forcing the designers to create a home that was completely compliant, to expedite the process and not cause unnecessary building delays. But the materials in which they chose were all low-maintenance, as requested by the family. Concrete and white Alucobond aluminum composite material creates a beautiful level of modest modernity to the neighborhood.

The use of natural building materials, timber and concrete, with the added and unassuming natural of a white ACM creates a captivating dynamic where it showcases, especially when placed in an 1950s locality, our collective movement towards innovative design practices.

photography © Studio Benicio
information courtesy of Lunchbox Architect

This entry was posted in Projects. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Order Samples  



Tags:


Post a comment

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>