Click here to Sign Up.








North Bergen, N.J., Housing Authority’s Hi-Rise Retrofit Shines With Alucobond Spectra Colors

Alucobond Spectra, Paul F. Cullum Tower, Lothrop Associates, North Bergen, New Jersey, Photos by Daniel Lunghi

Project Name: Paul F. Cullum Tower
Project Location: North Bergen, New Jersey
Alucobond Materials: 117,000 sq.ft. 4mm Eight Alucobond PLUS Spectra Colors Platinum Mica Cool
Year of Installation: 2013
Architect: Lothrop Associates LLP, White Plains, N.Y.
Fabricator: Fairfield Metal, LLC, Fairfield, N.J.
General Contractor/Installer: Arco Construction, Inc., West Caldwell, N.J.
Images: Daniel Lunghi
The North Bergen, N.J., Housing Authority’s Paul F. Cullum Tower was built in 1972 to provide homes for low-income senior citizens and disabled individuals. While the 15-floor 200,000 square-foot tower still met its primary goal to provide 308 affordable apartments, its exterior façade constructed with a blue-and-white aluminum curtain-wall system set over reinforced concrete walls with exposed gray concrete columns had faded and looked utilitarian at best. (more…)


Alucobond Helps McAllen, Texas, Public Library Shed ‘Big Box’ Image In Adaptive Reuse of Walmart Store

Alucobond, McAllen Public Library, Texas, Photos by John Gates, AIA

Project Name: McAllen, Texas, Public Library
Project Location: McAllen, Texas
Alucobond Materials: 15,000 sq. ft. 6mm Steel City Silver Mica
Year of Installation: 2011
Architect: Boultinghouse Simpson Gates Architects - McAllen, Texas
Fabricator/Installer: Bowman Distributing Co. San Benito, Texas
General Contractor: Barcom Construction, Inc. Corpus Christi, Texas
Images: John Gates, AIA, Bob Simpson, AIA, Nicole Gates
The new McAllen, Texas, Public Library – which opened on the site of a vacant Walmart in December 2011 – was envisioned by city officials from the start of architectural bidding to include environmentally friendly features. But, from the perspective of Boultinghouse Simpson Gates Architects in McAllen, no design could be more environmentally conscious than adaptively reusing the former “big box” retail store, saving approximately 130,000 square feet of building demolition debris from being sent to the local landfill. (more…)