Click here to Sign Up.










ALUCOBOND Blog | retrofit

All Categories Awards Case Studies Company News In the Press Let's Talk Tech Let's Talk Trends

2019 Metal Architecture Design Award: Renovations and Retrofits

For showcasing how metal panels can be leveraged in a transformative retrofit project, the International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) Local 134 headquarters building in Chicago won the 2019 Metal Architecture Design Award for renovations and retrofits. Metal wall panels were used in the adaptive reuse project to give the building a new identity, express its use and the importance of some spaces. The retrofit completely transformed a 1960s elementary school building into a labor organization’s modern headquarters, which includes a lobby, large meeting hall, offices, meeting rooms, lounges and gymnasium community center.


New York Based Architects Modernize Research University Building with an Envelope of ALUCOBOND® Cladding

Ashley McGraw Architects were recently tasked with the renovation of Binghamton University’s Science IV building which houses the Universities renowned Psychology Department. The existing reinforced concrete facility constructed in 1973 underwent a two-part retrofit; in the summer of 2018 phase one was completed to reveal  a new Alucobond® cladding facade and partial interior renovation and design. Phase two will consist of completing the interior and an expansion of the Science IV building.

Manufacturing Site Renovated Into State-of-the-Art Educational Facility Reflects School’s Identity With ALUCOBOND ACM Custom Colors

South Texas College (STC) officially opened its Technology Campus expansion in McAllen, Texas, in January 2018 with a unique ribbon-cutting ceremony in which college officials wielded a blow torch to cut a steel ribbon created by welding students.

Elementary School Renovated For Union Headquarters Features Sleek, Light-Filled Design Clad In ALUCOBOND PLUS ACM

Members of the International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) Local 134 in Chicago celebrated the grand opening of their new headquarters and union hall in May 2018 – a renovation project that has been described in glowing terms that are reflective not only of the building’s light-filled architectural design but of its significant impact on the surrounding Bronzeville neighborhood revitalization.

North Bergen, N.J., Housing Authority’s Hi-Rise Retrofit Shines With ALUCOBOND Spectra Colors

Project Name: Paul F. Cullum Tower
Project Location: North Bergen, New Jersey
Alucobond Materials: 117,000 sq.ft. 4mm
Eight Alucobond PLUS Spectra Colors
Platinum Mica Cool
Year of Installation: 2013
Architect: Lothrop Associates LLP, White Plains, N.Y.
Fabricator: Fairfield Metal, LLC, Fairfield, N.J.
General Contractor/Installer: Arco Construction, Inc., West Caldwell, N.J.
Images: Daniel Lunghi

The North Bergen, N.J., Housing Authority’s Paul F. Cullum Tower was built in 1972 to provide homes for low-income senior citizens and disabled individuals. While the 15-floor 200,000 square-foot tower still met its primary goal to provide 308 affordable apartments, its exterior façade constructed with a blue-and-white aluminum curtain-wall system set over reinforced concrete walls with exposed gray concrete columns had faded and looked utilitarian at best.

ALUCOBOND Helps McAllen, Texas, Public Library Shed ‘Big Box’ Image In Adaptive Reuse of Walmart Store

Project Name: McAllen, Texas, Public Library
Project Location: McAllen, Texas
Alucobond Materials: 15,000 sq. ft.
6mm Steel City Silver Mica
Year of Installation: 2011
Architect: Boultinghouse Simpson Gates Architects – McAllen, Texas
Fabricator/Installer: Bowman Distributing Co.
San Benito, Texas
General Contractor: Barcom Construction, Inc.
Corpus Christi, Texas
Images: John Gates, AIA, Bob Simpson, AIA, Nicole Gates

The new McAllen, Texas, Public Library – which opened on the site of a vacant Walmart in December 2011 – was envisioned by city officials from the start of architectural bidding to include environmentally friendly features. But, from the perspective of Boultinghouse Simpson Gates Architects in McAllen, no design could be more environmentally conscious than adaptively reusing the former “big box” retail store, saving approximately 130,000 square feet of building demolition debris from being sent to the local landfill.